U čije ime istupa Jasna Petrović dojučerašnja predsjednica SUH-a?

Podjeli

U posljednjem mjesečniku Glas umirovljenika koji je izašao ovog mjeseca, a kojeg izdaje SUH, pojavio se na naslovnici zanimljiv tekst – UVODNA RIJEČ https://www.suh.hr/images/glasila/suh_292.pdf  kojeg potpisuje Jasna A. Petrović, osoba koja se uz „generala“ Gabričevića predsjednika HSU-a ističe kao jedna od najvećih „štetočina“ za umirovljenike. To je osoba koja postavljena od HDZ-a na poziciju predsjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe koja uz predsjednicu MUH-a u ime umirovljenika radi političke dogovore (čitaj „političku trgovinu“) sa Vladom.

Ako članovima SUH-a nije dopušteno u svom političkom djelovanju pozivati se na SUH, što ima uporište u Statutu,  postavlja se pitanje zašto se Jasna A. Petrović u svom „apolitičkom“ radu otvoreno i grubo miješa u rad političkih stranaka, u ovom slučaju plasiranjem dezinformacija kroz glasilo koje izdaje SUH. Retoričko pitanje iz priopćenja BUZ-a koje je upućeno javnosti prije objave Vlade o Covid dodatku je na jedan krajnje nekorektan način pokušala iskoristiti za difamaciju BUZ-a i samog predsjednika stranke. Pitanje koje je javno postavljeno u priopćenju je glasilo: „Pitanje je koliko će umirovljenika zbog nekoliko kuna ili stotina kuna kojima prelaze cenzus izgubiti prava na policu dopunskog zdravstvenog ili izgubiti neka druga prava i hoće li Covid dodatak biti zaštićen od ovrhe?“

Možda je upravo priopćenje BUZ-a bio razlog da se u posljednji trenutak Odluka dopuni odredbom da se Covid dodatak neće ubrajati u prihode kojima bi se moglo narušiti neka od stečenih prava, posebno jer ni jednom do sada u sličnim situacijama, poput isplate Božićnice, nitko nije vodio računa o mogućim negativnim posljedicama za dio umirovljenika koji prime neki iznos, a onda zbog toga ugroze neka od stečenih prava i višestruko izgube. Postavljam pitanje u čije to ime istupa Jasna A. Petrović, koja se usput rečeno u medijima još uvijek navodi kao predsjednica SUH-a mada to već odavno nije, i kakve su sankcije predviđene za članove udruge koji zlorabe svoj položaj promovirajući u ime SUH-a politiku isključivo jedne stranke, i blateći neistinama druge stranke ili osobe. Naravno da ne tražimo niti očekujemo nikakve sankcije, samo javnosti želimo dati do znanja o kakvim se osobama radi.

Javnost je jasno rekla što misli o Covid dodatku, kojeg naravno nitko ne odbacuje, no činjenica da je isti trebao i mogao biti znatno veći, kao i da je tempiran u predizborne  svrhe je ono što daje jasnu sliku o svima koji su sudjelovali u tom „igrokazu“ iskazivanja lažne brige za umirovljenike. Vlada će naravno učiniti sve da cilj postigne sa što manje sredstava što je sasvim legitimno, no svi oni koji su joj pomogli u tome, radeći to svjesno na štetu umirovljenika iako bi prvenstveno trebali zastupati njihove interese, dakle oni koji su radi osobnih interesa pristali biti „smokvin list“, su sramota za sve umirovljenike i oni koje poput nezdravog tkiva treba što prije odstraniti iz svojih redova svaka udruga ili stranka.

Ako se umirovljeničke udruge ne bave politikom nije li opravdano postaviti pitanje u čije ime i kojih to točno umirovljenika navedena radi pregovore sa Vladom. Ako je opće poznato da su mnogi članovi umirovljeničkih udruga ujedno i članovi raznih političkih stranaka onda je jasno da navedena osoba u pregovorima sa Vladom može predstavljati samo dio članova udruge koji podržavaju politiku vladajuće stranke stoga i njoj upravo navedena činjenica oduzima pravo da se za to što radi poziva na udrugu i u pregovorima koristi naziv Udruge.

 Ili je ipak: „quod licet Iovi, non licet bovi“

 

U Zagrebu, 26.04.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika prof. v.r.


Podjeli
Leave a Comment