PISMO REKTORU SVEUČILIŠTA U MOSTARU…

Podjeli

Poštovani g. Rektore Sveučilišta u Mostaru,

Doista me je iznenadila činjenica da je ove godine, dakle nešto više od godinu dana nakon smrti prof. dr. Miroslava Tuđmana Sveučilište u Mostaru dodijelilo najviše priznanje koje Sveučilište u Mostaru Počasni doktorat, koji se dodjeljuje istaknutim znanstvenicima i uglednim javnim osobama, “Doctoris Honoris Causa” prof. dr. sc. Damiru Borasu, tada rektoru Zagrebačkog Sveučilišta u odlasku.

https://www.dnevnik.ba/vijesti/damir-boras-novi-je-pocasni-doktor-sveucilista-u-mostaru-2634846

Zanimljivo je da je član Povjerenstva bio prof. dr. sc. Marin Milković rektor Sveučilišta Sjever, koji je ovih dana dobio isto priznanje vašeg Sveučilišta:

https://www.sum.ba/objave/novosti/pocasni-doktorat-sum-a-urucen-marinu-milkovicu

Zanimljivo je da je član Povjerenstva bio prof. dr. sc. Damir Boras, Vjerovali ili ne!

Prirodno je postaviti pitanje: Jeste li takvo priznanje dodijelili prof. dr. sc. Miroslavu Tuđmanu?

Zašto?

Pa poznato je da je Filozofski fakultet u Zagrebu još 2017. pokrenuo izbor Miroslava Tuđmana za prof. emeritusa. Prof. Tuđman je umro 2021. i nije bio izabran na sveučilištu na kome je rektor bio Damir Boras. U povodu smrti prof. Tuđmana vaše Sveučilište je napisalo:

In memoriam: prof. dr. sc. Miroslav Tuđman

 01.02.2021

U 75. godini preminuo je prof. dr.sc.  Miroslav Tuđman, dugogodišnji profesor Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. 

Prof. Tuđman odgojio je generacije studenata čime je ostavio neizbrisiv trag u akademskom životu Filozofskoga fakulteta, Sveučilišta u Mostaru te Bosne i Hercegovine. Znanstveno i stručno bavio se teorijom i epistemologijom informacijske znanosti te problemima državne sigurnosti. Autorstvo na oko 200 znanstvenih i stručnih članaka te desetak knjiga govori o znanstvenoj i akademskoj veličini i važnosti prof. dr. Miroslava Tuđmana ne samo za Sveučilište u Mostaru nego i šire.

Osim obrazovanjem, kontinuirano se zalagao i upozoravao na položaj hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i Sveučilišta u Mostaru kao jednoga od stupova opstojnosti.

Akademska zajednica je ostala bez velikoga profesora i čovjeka te ovim putem u ime svih studenata, profesora i djelatnika Sveučilišta izražavamo iskrenu sućut članovima obitelji našega prof. Tuđmana.
https://www.sum.ba/objave/novosti/in-memoriam:-prof.-dr.-sc.-miroslav-tudman

Ja bih još spomenuo da je prof. Tuđman bio i član Znanstvenog vijeća

Kulture komuniciranja, znanstvene  publikacije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, namijenjene za objavljivanje radova iz novinarstva, politologije i odnosa s javnošću, ali i drugih srodnih društvenih i humanističkih disciplina. Časopis izlazi od 2011.

https://ff.sum.ba/hr/stranice/uredni%C5%A1tvo

Zanimljivo, nisam primijetio da je u Uredništvu ili Znanstvenom vijeću prof. dr. sc. Damir Boras!

Inače prof. Tuđman je bio mentor Damiru Borasu za doktorat koji je obranio u 48. godini života poslije 15 godina rada na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za doktoriranje mu je trebalo 15 godina, da bi u narednih 15 postao docent, izvanredni profesor, redoviti profesor, redoviti profesor u trajnom zvanju, dekan i rektor.

I sada je i počasni doktor! A to je samo jedna od niza priznanja koja je kao rektor dobio zbog svojih ‘izuzetnih’ znanstvenih dostignuća. Jedno takvo sam i ismijao kada ga je Grafički fakultet koji ga je – uzgred budi rečeno – predložio za redovitog člana HAZU. Pogledajte PISMO PREDSJEDNIŠTVU AKADEMIJE u knjizi-rugalici:

  1. Pečarić,Borasa za akademika. Portaldragovoljac.com, 2020:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/Boras.pdf

Koliko je važan znanstveni rad koji ovim priznanjima zagovara i vaše Sveučilište pokazuju i nedavni natječaji koje je za umirovljenog rektora Borasa raspisalo i Sveučilište Sjever i Grafički fakultet.

Zapravo zanimljivo je da je ovog ljeta predsjednik HAZUDD-a dr. sc. Josip Stjepandić uspoređivao po broju objavljenih radova po Scopusu sa mnom: kazao je da na Scopus listi ja imam više znanstvenih radova nego Sveučilište Sjever, a usporediv je s brojevima sveučilišta u Mostaru, Dubrovniku i Zadru: “Referentna baza podataka Scopus, koja bilježi sve radove objavljene po strogim znanstvenim kriterijima, vodi 791 njegov (Pečarićev, JP) rad. Za usporedbu po istim kriterijima, Sveučilište u Zadru, sa svim svojim djelatnicima otkako postoji objavilo je 1652, Sveučilište Mostar 1099, a Sveučilište Dubrovnik 952 rada. Upitao sam dr. Stjepandića kako izgleda taj odnos između Sveučilišta Sjever i mene … Dakle 203 znanstvenika sa Sveučilišta Sjever na Scopusu ima ukupno 648 rada, a ja sam 792 rada.

Dakle ja u Scopusu imam 792 rada, a 136 zaposlenih na Grafičkom fakultetu ima ukupno 394 što nije ni 50% od broja mojih takvih radova.

Činjenica je da su i ti i mnoge druge

 činjenice o neizboru Miroslava Tuđmana za profesora emeritusa dani u mojoj knjizi:

  1. Pečarić,Zašto Miroslav Tuđman nije bio profesor emeritus?dragovoljac.com, 2022.:

https://www.dragovoljac.com/index.php/pecaric/32359-miro-tudjman

Prošireno izdanje te knjige je u pripremi pa i ovaj doprinos vašeg sveučilišta sigurno treba biti u toj knjizi.

Ono što je jedan od razloga zbog čega je napadan prof. Tuđman, iako je sve to bilo u vrijeme detuđmanizacije pa prof. Tuđman nije ispunjavao onaj uvjet o uglednim javnim osobama za počasni doktorat, bilo je zatiranje znanstvenih pravaca u teoriji informacijskih znanosti koje je pokrenuo prof. Miroslav Tuđman. U jedan takav pravac uključio je i mene. Naime on je s profesorima Damirom Borasom i Nives Mikelić Preradović krenuo u istraživanje Heapsovog zakona i objavio s njim prvi rad s njima. Kada je video da s njima ne može nastaviti daljni rad jer zakoni imaju formule a to znači da se treba uključiti i matematika. Obratio se meni pa smo mu pomogli i ja i jedna moja suradnica. Zapravo smo na naše veliko iznenađenje samo potvrdili ono što je dobio Tuđman bez matematike. Zato nismo mislili da trebamo biti koautori u tom članku i prof. Tuđman je ta istraživanja objavio sam, Ali s jasnom porukom da njegovi suradnici u prvom radu nisu bili sposobni sudjelovati u takvim istraživanjima. Naime njegov drugi rad ima isti naziv kao i prvi ali više nema koautore koje je imao u prvom radu!

Rezultat je bio neizbor Miroslava Tuđmana za profesora emeritusa, ali je i njegova najbliža suradnica na Filozofskom fakultetu kao viši znanstveni suradnik izgubila posao poslije deset godina rada na Filozofskom fakultetu. Kako je Miroslav Tuđman bio saborski zastupnik a pisao je i knjigu o našem prijatelju Slobodanu Praljku na sugestiju te Miroslavove doktorandice uključili smo i Zipfov zakom u ta istraživanja koje je pokrenuo prof. Tuđman. Rezultat je bio da sam ja – onako usput – iz Borasove problematike napisao mnogo više radova od Borasa: Na Scopusu ja imam 73 (41 Q1, 10 Q2, 11 Q3 i 11 Q4) iz Teorije informacija, a Boras ima na Scopusu ukupno 31 rad, dakle 10 manje nego što iz njegove oblasti ja imam Q1 radova..

Vjerojatno sam uz prof. Tuđmana i ja trebao dobiti vaš počasni doktorat jer čak i ja imam suradnju sa Svečilištem u Mostaru pa sam čak organizirao prvi međunarodnu konferenciju iz Matematike na vašem sveučilištu. O tome pogledajte  niz tekstova u knjigama:

  1. Pečarić,Pišem pisma odgovora nema! 1. / Navodna Hrvatska zaklada za znanost,Zagreb, 2017. str. 245.
  2. Pečarić,Pišem pisma odgovora nema!2. / Je li Akademiji važna znanost, Zagreb, 2017. str. 212.

Naime HRZZ je pokušala spriječiti prvu međunarodnu konferenciju iz matematike na Vašem sveučilištu tako što su prvo odobrili sredstva za sudjelovanje kolega s mog projekta na toj konferenciji, a kada je sve organizirano odbili su to isto. Tako smo sami morali ‘spašavati’ tu konferenciju.

S obzirom na nagradu koju je dobio bivši rektor moram ‘pohvaliti i njegovu ulogu u svemu tome. Naime akademik Davorin Rudolf, predsjednik Znanstvenoga vijeća za mir i ljudska prava HAZU-a pisao je o tome rektoru Borasu. I nije dobio nikakav odgovor!

Je li razlog za to što sam surađivao s prof. Tuđmanom a nedavno je tiskana knjiga Matice Hrvatske PRIJELOMNA VREMENA / Hrvatske zemlje nakon 1918, a o znanosti piše dr. sc. Zdravka Jelaska Marijan s Hrvatskog instituta za povijest. Tako na str. 413. piše: Djelovali u inozemstvu ili u Hrvatskoj, neki od hrvatskih znanstvenika su tijekom 20. stoljeća dali važan doprinos svjetskoj znanosti, prvenstveno nobelovci Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog (kemija). Značajan ugled stekli su i fizičar Ivan Supek (električnavodljivost materijala na niskim temperaturama), matematičari Vilim (William) Feller (teorija vjerojatnosti) i Josip Pečarić (teorija nejednakosti), molekularni biolozi MiroslavRadman i Ivan Đikić, fizičari Davor Pavuna (supraprovodljivost i nano-inženjering) iMarin Soljačić (bežični prijenos energije i nano-fotonika) i mnogi drugi.“

Ili to što prema istraživanjima sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD) ja sam po broju objavljenih radova na 2290. mjestu njihove liste za cijelu karijeru od 195605 svjetskih znanstvenika, a prvi iz RH je 14538. Na njihovoj listi za zadnju godinu koja ima 200409 znanstvenika ja sam po broju objavljenih radova na 2195. mjestu, a prvi iz RH je 13457.

Naravno, smiješno bi bilo da ja dobijem isto priznanje koje su dobili Boras i Milković, iako sam bio Tuđmanov suradnik. Bilo bi smiješno da netko uspoređuje mene s Borasom i Milkoviće. A smiješno bi bilo da mi počasni doktorat date samo za doprinos u Teoriji informacija gdje sam objavio onak usput od Borasa u cijelom njegovom životu. Tako bi se narugali i njemu i sebi.

Mnogo zanimljivija je usporedba Tuđmanove doktorandice koja je nastavila sa mnom rad na zakonima u Teoriji informacia koje je započeo Tuđman s vašim dobitnicima najvišeg priznanja koje dodjeljuje Sveučilište u Mostaru.

Dakle, ta moja suradnica koja je docentica sa Sveučilišta Sjever s pola radnog vremena, a koja je – kao i Boras – doktorandica prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana ima h-indeks 13 na WoS-u, Boras ima 5, kao i Milković; broj publikacija na WoS-u: ona ima 65, Boras 28; Milković 56, broj citata ona ima 395 u 155 radova  Boras 72 u 71 rad, a Milković  103 u 87 radova.

A ja se čudim što prof. Tuđman nije dobio najviše priznanje koje dodjeljuje vaše Sveučilište. Zar ova usporedba ne pokazuje kako je ona prije zaslužila to priznanje i od Borasa i od Milkovića, kada ga već nije dobio Miroslav Tuđman!

S poštovanjem,

Dr. sc. Josip Pečarić

Redoviti član HAZU

Izvanjski član DANU


Podjeli
Leave a Comment