Može (Hoće) li Peđa Grbin postati lider opozicije…

Podjeli

Najveća oporbena stranka SDP završila je svoj unutarstranački izborni proces izborom novog vodstva na čelu sa predsjednikom Peđom Grbinom. Predviđanja mnogih da bi se mogao ponoviti scenarij od prije 4 godine  kada su se tadašnjem novoizabranom predsjedniku Davoru Bernardiću na samom startu mandata otvoreno suprotstavili neki saborski zastupnici, među njima i sam Peđa Grbin,  se po svemu sudeći ponavlja. Naime klub zastupnika SDP-a je odbio prijedlog novog predsjednika za neke kadrovske promjene u Hrvatskom saboru i time dao do znanja da ne uvažava odluke stranke.

Dakle ponavlja se  potpuno isto što se događalo i prije 4 godine, a o tome kako će se to ovaj puta završiti će ovisiti ne samo budućnost Peđe Grbina i novog vodstva već i samog SDP-a koji bi novim raskolom mogao ući u opasnu zonu uz mogući potpuni raspad. Uspješnim rješavanjem trenutnog problema, što se može vrlo brzo i efikasno na više načina.  Peđa Grbin može postati istinski lider opozicije koji bi na valu aktivnosti koje je pokrenuo predsjednik Milanović mogao pozvati i predvoditi oporbu u aktivnostima koje su do „jučer“ bile nezamislive. Za pobijediti korupciju, klijentelizam, lopovluk, neefikasno pravosuđe i političko kriminalne kartele nije niti može biti dovoljno osnivanje jalovih istražnih povjerenstava već je nužno pokrenuti opću mobilizaciju svih zdravih snaga u društvu uključujući i same građane kojima je dosta lopovluka i ispraznih izgovora „nedodirljivih“.

Ponašanje „elita“ je već odavno prešlo sve granice, a odgovori koje daju građanima, na svaki dan sve više pitanja, su toliko providni, neargumentirani i iritirajući da je zaključak kako se „elita“ toliko razbahatila da građane očito smatraju maloumnicima ili osobama sa posebnim potrebama. Devijacije na svim razinama vlasti su u negativnom smislu uzele toliko maha da se u normalu možemo vratiti samo radikalnim mjerama i potezima. Kancer se ne može liječiti kamilicom već žurnim kirurškim odstranjivanjem bolesnog tkiva. Ista je stvar i sa „rakom“ koji razdire društvo kojeg se može odstraniti samo odlučnim potezima.

Da bi se u tome uspjelo Hrvatskoj treba netko tko je u stanju okupiti i povesti sve preostale zdrave snage, netko tko nije „umočen ili umrežen“ u koruptivnu hobotnicu koja uništava sve pred sobom. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je na svoj način, vrlo jasno, grubo i razbijački što ovaj puta podržavam,  otvorio cijeli niz pitanja koja precizno pogađaju u srž problema, no ono što treba na tom valu nastaviti raditi je u sferi aktivnosti politike odnosno u ovom slučaju oporbe. U interesu Hrvatske je da se stanje u SDP-u što prije stabilizira i da se time novom predsjedniku Peđi Grbinu otvori mogućnost da pokaže da li je on istinski lider oporbe koji je u slučaju potrebe sposoban pozvati i građane da izađu na ulicu ili samo još jedan novi „Bero“….

Hrvatskoj što prije treba jako lijevo krilo kako bi se „ptica“ prestala vrtjeti u krugu, krugu korupcije, klijentelizma, laži i nepotizma političko kriminalnog kartela koji je već pustio pre/dugačko korijenje. Ako je suditi po „stasu“ onda bi Peđa Grbin svakako mogao biti „taj“!?

 

U Zagrebu, 08.10.2020.

 

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
Leave a Comment