Milan Bandić je otišao, slijedi mirna tranzicija vlasti ili „revolucija“ sa kaosom…

Podjeli

Prerana smrt gradonačelnika Milana Bandića označila je naprasan kraj jedne duge političke ere čovjeka koji je obilježio hrvatsku politiku od osamostaljenja, čovjeka koji je iza sebe ostavio neizbrisiv trag u Gradu Zagrebu. Kao i svakog dugovječnog političara koji je obnašao neku istaknutu političku funkciju, a biti gradonačelnik Grada Zagreba dva desetljeća to svakako jeste, tako je i Milan Bandić imao za svoj stil vladanja veliki broj svojih pobornika, baš kao što je isto tako bilo i popriličan broj onih na suprotnoj strani. Ono što nitko ne poriče je nevjerojatna energija koju je svo vrijeme unosio i pokazivao, nametnuvši tako ritam koji nitko od konkurenata naprosto nije bio u stanju mentalno ni fizički pratiti.

Milan Bandić je šest puta dobio povjerenje građana Grada Zagreba za svoj, reći će mnogi,  po mnogo čemu osebujan odnosno sebi svojstven način vođenja i upravljanja Gradom Zagrebom. Način na koji je on to radio puna dva desetljeća je jedinstven i samim time naprosto neponovljiv tako da o nekom nastavku istog modela vladanja, njegovim preranim odlaskom sa političke scene Hrvatske, više ne može ni biti riječi bez obzira u kojem ga kontekstu spominjali. Milan Bandić kao medijski eksponirana figura i kao čovjek iznimne energije je često ostavljao dojam da zna i može sve, i da to sve može uraditi sam, no iza takve vizure se cijelo vrijeme nalazila brojna „vojska“ vrhunskih operativaca. To su ljudi koji se kroz cijelo vrijeme nisu previše isticali u javnosti ali su kroz dva desetljeća njegova vladanja Gradom Zagrebom praktično oni bili ti koji su održavali taj veliki sustav funkcionalnim.

Nova čelna osoba Grada Zagreba vrlo je vjerojatno neće biti, niti bi to za građane bilo dobro da bude, osoba koja gladna vlasti kreće u neki svoj „križarski“ odnosno „osvetnički“ pohod ili pak želi pokrenuti neku „revolucije“ što na žalost većina onih koji su do sada istaknuli kandidaturu u svojim javnim istupima najavljuje. Nov a čelna osoba Grada Zagreba će vjerojatno biti netko tko birače uspije uvjeriti da  je sposoban kroz svoj četverogodišnji mandat na čelu Grada Zagreba osigurati „tihu“ tranziciju vlasti iz postojećeg modela upravljanja Gradom Zagrebom u neki novi odnosno drugačiji model vođenja grada. Građanima Zagreba nakon prošlogodišnjeg razornog potresa i pandemije kojoj se kraj još ne vidi, ne treba i novi, ovaj puta politički potres, koji bi mogao biti puno razorniji od svega do sada viđenog i doživljenog. Politički bi potres koji neki kandidati najavljuju mogao učiniti mnogostruko veću i nepopravljiviju štetu od svih dosadašnjih nevolja zajedno koje su Grad Zagreb zadesile u posljednjih godinu dana.

Analizirajući trenutne političke odnose sve se više nameće misao da se onaj ili ona koji će zasjesti na tron gradonačelnika Grada Zagreba u svibnju odnosno lipnju ove godine još nije uključio u izbornu utrku. Dakle ime novog gradonačelnika odnosno gradonačelnice Grada Zagreba koji će to postati nakon slijedećih lokalnih izbora ćemo vjerojatno tek saznati u slijedećim danima. Za nešto više od 200 tisuća umirovljenika koliko ih ima u Gradu Zagrebu je veoma važno da to bude osoba izražene socijalne osjetljivosti koja je posebno krasila Milana Bandića. Prethodno znači da će umirovljenici svojim glasovima i ovaj puta biti oni koji će odlučiti tko će biti na čelu Grada Zagreba, a BUZ će u tome dati svoj puni doprinos.

Građani Grada Zagreba će u svibnju imati priliku izabrati kojim putem žele nastaviti dalje, onim koji će se označiti tranzicija vlasti u neki nešto drugačiji model od dosadašnjeg ili pak putem neke kvazi „revolucije“ koja nudi obračun i kaos sa nepredvidljivim i nesagledivim posljedicama. Vjerujem da će građani Grada Zagreba znati, kao i svaki puta do sada, izabrati ono što je za njih najbolje.

U Zagrebu, 04.03.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
Leave a Comment