27. 10. 1991. GODINE: NIČIM IZAZVANI PODMUKLI NAPAD ZRAKOPLOVSTVA ZLOČINAČKE “JNA” KAZETNIM BOMBAMA NA MAĐARSKI GRAD BARCS…

Podjeli

Nakon niza provokacija, 27. listopada 1991. godine, zrakoplovstvo agresorske “JNA” napalo je dvjema kazetnim bombama pogranični mađarski gradić Barcs. Oštećeni su groblje, nogometni stadion i više stambenih zgrada. Uporaba kazetnih bombi je inače zabranjena međunarodnim konvencijama, no, srpski agresor ih je koristio, ne samo u ovom slučaju, nego i u brojnim napadima na gradove i sela u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U vrijeme jugoslavenske krize, došlo je do zategnutosti odnosa između Srbije i Mađarske, budući da je Mađarska bila naklonjena Hrvatskoj i Sloveniji i podržavala ih na putu ka samostalnosti. Dobro je poznato kako je pomagala Hrvatskoj i u nabavi oružja za obranu u uvjetima nametanja nepravednog embarga UN-a, nakon što je hrvatski narod protuzakonito i protuustavno razoružan u proljeće 1990. godine. No, mađarska je vlada morala biti oprezna, budući da u Vojvodini ima svoju brojnu manjinu. To je zacijelo i jedan od razloga da na ovaj ničim izazvan, podmukli napad nije vojno odgovorila.

Srpsko-crnogorski agresor nije birao sredstva u prljavom ratu kojeg je izazvao s nakanom ostvarivanja velikosrpskih ciljeva.

Do kuda je ta njihova patologija sezala, najbolje je izrazio poznati beogradski odvjetnik (danas pokojni) Srđa Popović koji je o politici Srbije i vrha “JNA” početkom 90-ih godina govorio:

“Oni bi bili sretni da su mogli izazvati svetski rat…ili ako ne svetski, a ono barem neki regionalni”.

I doista, iz ponašanja velikosrpske kamarile i zločinačke “JNA” nije teško zaključiti kako je Popović bio posve u pravu.

Njih se moglo zaustaviti samo silom. Tadašnja međunarodna zajednica, međutim, a prije svega UN i NATO, niti su bili odlučni u mjeri u kojoj su morali biti, niti su shvaćali suštinu ratnih sukoba na području bivše SFRJ.

Iz Vojvodine je po nekim procjenama tijekom 90-ih godina pobjeglo oko 100.000 Mađara, više od 40.000 Hrvata i neutvrđen broj pripadnika drugih manjina, te veliki broj Srba koji se nije slagao s tadašnjim režimom.

 

Zlatko Pinter


Podjeli
Leave a Comment