‘VRELO AFERA’ NP KRKA UMJESTO RADNIH MJESTA DOBILI OPASNO NAPUŠTENO GRADILIŠTE…

Podjeli

Za Ravnateljicu NP Krka Nellu Slavicu gradilište EU projekta „Vrelo života“ je ‘zaštićeno!’
(Foto) KISTANJE Gradilište EU projekta ‘Vrelo života’ u samom centru Kistanja
Plinske boce, neeksplodirana minsko eksplozivna sredstva, armaturne mreže kao ogradni zid… Ima li ovo igdje?! Pogledajte foto.

U povodu izjave Ravnateljice NP Krka Nelle Slavice za Šibenik News, da je gradilište EU projekta ‘Vrelo života’ zaštićeno https://mok.hr/vijesti/item/29847-kistanje-radovi-na-izgradnji-posjetiteljskog-centra-np-krka-stoje-a-pogledajte-kako-izgleda-napusteno-gradiliste
vodimo vas na lice mjesta!

Izgled gradilišta malo koga može ostaviti ravnodušnim. Šokantno je spoznaja da se napušteno gradilište nalazi u samom centru mjesta Kistanje i da se radi o okruženju u kojem se igraju djeca i mogu lako provući između armaturnih mreža i dospjeti na gradilište koje, sudeći po oznaci se smatra kontaminiranIm minama.
NA OVOM GRADILIŠTU POSTOJI VELIKA MOGUĆNOST NAILASKA NA NEEKSPLODIRANA MINSKO EKSPLOZIVMA SREDSTVA – piše na oznaci
Naknadno se iz medija saznaje da mina možda ipak nema, pa se postavilo pitanje je li ta priča o minama trebala biti alibijem za neispunjavanje ugovornih obveza EU projekta.
Pažnju svakako plijeni i službena oznaka EU projekta pričvršćena za ogradu, odnosno armaturnu mrežu. Taknete li kvaku na vratima ozlijedit će vas veliko drvo za koje je pričvršćen truli konop. I da čudima nema kraja ispred ulaznih vrata nalaze se pune i prazne plinske boce. Dok stojite uz plinske boce oznaka iznad vrata vas upozorava na veliku mogućnost nailaska na neeksplodirana minsko eksplozivna sredstva.

U službenom priopćenju NP Krka stoji: “Trenutno je u pripremi i izradi troškovnik za pokretanje ponovljenog postupka javne nabave za predmetne radove u Kistanjama. Gradilište je zaštićeno te mu pristup nije dopušten. Svakodnevno ga obilaze čuvari prirode JU „NP Krka“”.
Gotovo neshvatljivo da bi itko pokušao opravdati ovu potencijalnu opasnost koju svojim neradom i nemarom uzrokuje. Ne bi li umjesto čuvara prirode, gradilište trebali obići čuvari Zakona?

Riječ je o sastavnici projekta “Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke”, projekta Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ (KK 06.1.2.01.0003) sufinanciran u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., čiji je završetak planiran za 27. svibnja 2020. Odobrena su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 78.620.719,12 HRK, dok je ukupna vrijednost projekta 80.057.649,15 HRK.
U konačnici, bilo bi zanimljivo ćuti što će po ovom pitanju imati za reći Središnja agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU-a).

Ravnateljica potvrdila odustajanje od EU projekta Centar Lozovac vrijedan 100 miliona kuna ?!

„Bilo bi neodgovorno nastaviti s projektom opterećenim s tolikim brojem nepoznanica i evidentnih prepreka koje već sada znatno utječu na rokove, troškove i uvjete rada. Trošak objekta premašio je 60 % procijenjene vrijednosti nabave što ocjenjujemo neprihvatljivim i neracionalnim“, izjavila je za Tris portal ravnateljica JU „NP Krka“ Nella Slavica.

Riječ je o Projektu koji je sufinanciran, ili je trebao biti, iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru operativnog programa Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta bila je 105.968.378,33 HRK, od čega je Europski fond za regionalni razvoj (EFRD) sufinancirao 71.698.656,53 HRK, odnosno 85 % od ukupnih prihvatljivih troškova koji iznose 84.351.360,63 HRK, u obliku bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode (šifra Projekta KK.06.1.2.01).

Na dnevnom redu 45. sjednice (Točka 6.) Upravnog vijeća Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ sazvane za 13. prosinca 2019. stoji Odluka o odustajanju od projekta „Centar za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka Krka – Lozovac K.K.06.1.2.01.0017, sufinanciranog iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru operativnog programa Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.
http://www.npkrka.hr/upload/stranice/2017/02/2017-02-03/172/45.pdf

Anđelko Jeličić


Podjeli
Leave a Comment