Postaje li Hrvatska talac jednog čovjeka radi njegovih visokih ambicija?

Podjeli

Hrvatska turistička sezona je u velikoj opasnosti radi ambicija čovjeka kojemu je interes Bruxelles-a očito ispred interesa vlastite Domovine.  Sputnik V je već do sada mogao i morao biti u Hrvatskoj.

Očito je da se će se u Hrvatskoj ponoviti potpuno ista priča koju smo imali i prije godinu dana kada su mnogi ignorirajući prijetnju, posebno za starije i bolesne, nonšalantnim ponašanjem doveli do ozbiljnog rasta zaraženih što je u jednom trenutku eskaliralo uvođenjem raznih mjere od strane Stožera. Iste su se sa vremenskim odmakom od godinu dana pokazale u velikom dijelu uglavnom kao potpuno promašene, posebno jer nisu uspjele zaštiti one kojima je zaštita bila potrebna, a istovremeno su prouzročile enormnu štetu gospodarstvu.

Sada godinu dana nakon toga, i sa stečenim iskustvom, možemo samo zamisliti što bi se događalo ovih dana u Hrvatskoj da do sada nije cijepljeno preko 200 000 osoba od kojih je najviše cijepljeno upravo onih starijih sa više komorbiditeta te uz njih i osoblje u domovima za strije i medicinsko osoblje. I dalje su, što je bilo jasno od početka pandemije, mlađe osobe koje se zaraze u najvećem broju asimptomatske, a stariji sa više komorbiditeta oni  koji su najčešće žrtve zaraze sa fatalnim ishodom.

Dosadašnje iskustvo nam kaže da će virus, čak i usprkos najstrožim mjerama (lockdown), pronaći način za „prohujati“ kroz cjelu populaciju stoga je od iznimne važnosti, sada kada je cjepivo dostupno, u što kraćem vremenu cijepiti što više osoba, posebno onih starije životne dobi uz već narušeno zdravlje i oslabljeni imunitet, uz dakako i one mlađe sa istim problemima. Dakako da je važno i dalje pridržavati se određenih epidemioloških mjera kojima bi u prvom redu zaštitili one ugrožene među nama, stoga nije razumno niti treba odobravati određene aktivnosti nekih neformalnih skupina koje svojim akcijama šalju pogrešnu i lošu poruku ostatku populacije  ignorirajući čak i samo postojanje COVID-19, a time i realnu opasnost od same zaraze.

Kako je očito da naručenih doza cjepiva nema niti će ih biti dovoljno u slijedećih mjesec ili dva, Vlada je već trebala reagirati i bez odgađanja naručiti Rusko cjepivo Sputnik V.   Nije dobro čekati mjesecima da EMA odobri cjepivo, a po nekim najavama upravo će tako i biti,  ako to isto odobrenje može izdati i HALMED. Izjaviti da bez obzira na stav HALMED-a Vlada neće ništa naručivati prije odobrenja EMA-e je iznimno loša i po naš turizam vrlo je moguće pogubna odluka za što će netko morati odgovarati. Odgovarati će netko morati i ako se potvrdi točnost informacije po kojoj se na skladištu zadržava preko 120 tisuća doza cjepiva.

Hrvatska ne može niti smije biti talac ambicija jednog čovjeka kojemu je interes Bruxelles-a  očito ispred interesa vlastite Domovine.

U Zagrebu, 21.03.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
Leave a Comment