Danas je Svjetski dan socijalne pravde, čestitke svima !

Podjeli

Možda niste znali da je 20. veljače Svjetski dan socijalne pravde?? Ništa zato…., u Hrvatskoj ga baš i nemao razloga slaviti ali je bartem dobro znati. Danas sa nikada više socijalne nepravde obilježavamo svjetski Dan socijalne pravde gledajući oko sebe i ne vjerujući koliku smo socijalnu nepravdu i neosjetljivost doživjeli od svih vlasti do sada, pa tako i od ove Vlade koja je pri kraju prve godine svog novog četverogodišnje mandata…

Nikada nisu bile veće razlike između bogatih i siromašnih, što i nije svojstveno samo za Hrvatsku,

Nikada toliki izostanak empatije vladajućih prema siromašnima, uglavnom umirovljenicima,

Nikada većeg straha i beznađa,

Nikada većeg egzodusa mladih iz Hrvatske,

Nikada ovoliko pravne nesigurnosti,

Nikada veće i neučinkovitije administracije na svim razinama,

Nikada veće arogancije od vladajućih,

…… a vjerujem i nikada jače i veće volje u narodu da Vladi pokažu svoje neslaganje sa politikom koju vode, pa makar to bilo i na lokalnoj razini odnosno na izborima koji se održavaju već za nepuna tri mjeseca!!!

Dan socijalne pravde u uređenoj državi bi se trebao obilježavati u okolnostima kada radnici imaju dostatne plaće kojom mogu stvoriti svoj dom, prehraniti svoju obitelj, školovati svoju djecu, jednom riječju živjeti normalno u jednoj normalnoj državi kakvom smo svi zamišljali Hrvatsku, posebno u posljednjih 30 godina…..

Dan socijalne pravde bi umirovljenici trebali obilježavati u okolnostima kada imaju mirovinu dostatnu za život dostojan čovjeka, mirovinu kojom si mogu priuštiti ugodnu i sigurnu starost bez straha da neće imati dovoljno za platiti režije, lijekove, hranu, ogrjev….. Umirovljenik nakon cijelog radnog vijeka u normalnoj državi razmišlja o tome kako konačno može posjetiti neke krajeve koje nije stigao prije zbog radnih obveza ili drugih razloga, ali ne i u Hrvatskoj.

Prosječan hrvatski umirovljenik, što je na sramotu svih nas, broji svaku kunu kako bi svojom crkavicom od mirovine pokrio sve troškove života koji su po cijenama na razini EU-a mada su mirovine tri do četiri puta manje no što su one u EU, no taj „sitni detalj“ uopće ne brine Vladu sve do nekih izbora, a onda počinje već bezbroj puta potpuno ista priča….. Slijede obećanja o velikom povećanju mirovina, povoljnijim usklađenjima, Božićnicama, darovima, „Nacionalnim mirovinama“, „povećanju“ cenzusa za policu besplatnog zdravstvenog osiguranja, sada i priča o Covid dodatku,… i što sve ne…. Sve su spremni obećati za glas…..

Sve će ti emisari, poklisari, trgovci, lažovi, prevaranti sa zajedničkim nazivnikom „uglednici“ uz pomoć prodanih duša iz naših redova pokušati još jednom podvaliti umirovljenicima kao što to uspijevaju već puna tri desetljeća. Na žalost moramo uzeti u obzir dosadašnje iskustvo koje kaže da će svim tim lijepo upakiranim lažima i ovaj puta u svibnju kao i mnogo puta do sada njih pre/veliki broj podleći slatkorječivim lažima, i dakako nakon toga, vrlo brzo ali i prekasno shvatiti da su samo još jednom prevareni, no nadajmo se da će ipak takvih ovaj puta biti manje….

Na današnji dan kada se obilježava Dan socijalne pravde možda je vrijeme i da mi podsjetimo sve socijalno ugrožene, umirovljenike i starije posebno,  da se prisjete nas koji smo uz njih svaki dan i svih ovih godina bez obzira da li su neki izbori ili nisu. Vjerujem da će doći i taj dan kada će se konačno na Dan socijalne pravde moći kazati kako smo kao uređeno društvo konačno nešto konkretno i poduzeli po tom pitanju.

Na svjetski Dan socijalne pravde želim svima nama, a što drugo do li više socijalne pravde!!!

U Zagrebu, 20.02.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
Leave a Comment