DAN GRADA ZAGREBA

Podjeli

  1. svibnja obilježavamo dan grada Zagreba, na taj dan ujedno obilježavamo svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba. Kamenita vrata sagrađena su kako se pretpostavlja već u 13. stoljeću, a bila su dio obrambenog sustava Gradeca. Uništio ih je požar koji je u noći s 30. na 31. svibnja 1731. godine zahvatio Gradec i Kaptol.

 Na 260. obljetnicu požara, 31. svibnja 1991. godine, kardinal Franjo Kuharić je Majku Božju od Kamenitih vrata proglasio zaštitnicom grada Zagreba. Kamenita vrata Stradala su u nekoliko požara, a najpoznatiji je onaj iz 1731. godine kada je u noći na 31. svibnja grad zahvatio požar. Plamen se s Gradeca proširio i na Kaptol, a u zgarištu nakon požara pronađena je očuvana slika Majke Božje. Izgorio je drveni okvir, a dijelom je nagorio gornji i donji dio platna slike, ali sama slika je ostala sačuvana.

Povodom obilježavanja Dana grada Zagreba, 31. svibnja, Turistička zajednica grada Zagreba pripremila je, s partnerima, besplatne razglede grada, predstave i radionice za najmlađe, a sve to na različitim lokacijama u gradu.

Autor: Branka Mioč


Podjeli
Leave a Comment