Traže pirotehniku tamo gdje je nema!

Podjeli

Na svaku  utakmicu Super sport Hrvatske nogometne lige ne može se ući ako vas, od glave do pete, ne pregledaju zaštitari, u društvu pripadnika Specijalne policije. Posjetiteljima se oduzimaju upaljači, kemijske olovke i sve što bi eventualno s tribine moglo pogoditi nekog igrača ili suca.

Pored toga, svaku malo „jaču“ nogometnu utakmicu (i u manjim gradovima) osiguravaju kordoni policije, naoružanih do zuba (zlu ne trebalo).

Već smo se toliko naviknuli na ovaj sportski „ratni ambijent“ da više nitko  za ništa i ne protestira.

Nije to tako kod nas, tako je i u svijetu.

I dok marljivi zaštitari kod posjetitelja pronađu svaki upaljač ili kemijsku olovku, na tribinama gdje su smještene skupine organiziranih navijača „legalno“ se unose najrazličitiji pirotehnički proizvodi, poglavito bengalke (baklje), ali i razni tzv. „topnički udari“, od kojih se cijeli stadion dobrano potrese.

Policija  to snima i nadgleda. Tek tu i tamo s tim u svezi i nekog privedu. Kazne nisu male, ali još ni jedan navijač za ovakvu „šarenu koreografiju“ nije dobio kaznu, koja bi možebitno odvratila i druge da to ne čine.

I to će  trajati tako dugo sve dok netko od toga ozbiljno ne nastrada, bilo zbog pogrešnog rukovanja, bilo od toga što će neka baklja (ne)namjerno  pogoditi nekog gledatelja  ili igrača u -glavu!

A za unos baklji, dimnih zavjesa i ostalih pirotehničkih sredstava najodgovorniji su zaštitari. Oni su ti kraj kojih pirotehnička sredstva prolaze kao voda ispod mosta, dok s druge pak strane na ulazima  (po nalogu „gazde“)  „maltretiraju“  obične i mirne gledatelja, pa čak žene i djecu!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
Leave a Comment