REDUKCIJE U ZAGREBU…

Podjeli

Grad Zagreb odlučio je da se u četiri zgrade Gradske uprave temperatura hlađenja poveća s 22 na 25 Celzijevih stupnjeva, a uvodi i noćni režim hlađenja, po kojem se od 18 do pet sati ujutro klima jedinice pale samo ako temperatura pređe 35 Celzijevih stupnjeva. Ovi potezi trebali bi donijeti uštedu u količini utrošene energije od barem 20 posto.

Te mjere odgovor su na nepovoljnu situaciju s energentima i preporuke za mjere štednje Europske komisije izjavila je Hini glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj.

Što se tiče drugih mjera štednje, Živalj kaže kako su velika sredstva uložena u energetsku obnovu zgrada. “Obnovljeno je 77 zgrada za 433 milijuna kuna. Trenutno se završava nekoliko zgrada, spremno je 36 novih projekata i čekamo natječaj NPOO-a za te projekte”, kaže glasnogovornica Grada.

Na pitanje razmišlja li se o štednji vode, ona kaže kako je trenutno normalna situacija što se tiče potrošnje vode, da je potrošnja čak i smanjena zbog godišnjih odmora, ali da se redukcije ne planiraju ni na jesen, kad se građani vrate s ljetovanja.

Također, uštede energije u javnim institucijama već su se počele provoditi u nekim zemljama članicama EU, a i Vlada RH priprema paket mjera za racionalizaciju potrošnje energije.

By Branka Mioč


Podjeli
Leave a Comment