Kako ću joj reć da varim…

Podjeli

Poštovani čitatelji našeg cijenjenog istraživačkog portala, ponovno smo sa vama u još jednom serijalu iz srca Dalmacije. Točnije iz našeg grada bisera Trogira. Uoči vjerojatno posljednje sjednice Gradskog vijeća u ovom mandatu donosimo vam nove informacije koje će vas zasigurno zanimati. Naravno, ako vam je grad Trogir pri srcu.

Ova sjednica Gradskog vijeća zasigurno će podići prašinu, jer se očekuje da će oporba rešetati gradonačelnika Antu Bilića i aktualnu gradsku vlast. Zbog niza nepopularnih poteza, nedostatka kriznih mjera za poduzetnike, uhljebljivanja, neispunjenih obećanja i Brodotrogira. U našem brodogradilištu opet je napeto jer je Fina po službenoj dužnosti podnijela Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za stečajnim postupkom nad trogirskim brodogradilištem.

Tvrtka Hrvatska brodogradnja Trogir muku muči sa likvidnošću i umanjenim plaćama radnika koje kasne i nisu isplaćene sedam mjeseci. Račun Kermas energije u vlasništvu Danka Končara koja je vlasnik Brodotrogira u dugotrajnoj je blokadi u iznosu 3,7 miljuna kuna. Među otpuštenim djelatnicima kojih je sada ukupno 107 tvrtke HBT nalazi se i aktualni predsjednik HDZ-a Trogir Siniša Stojan. Ostaje mu utjeha da je nedavno dobio sina. Čestitamo. Za to vrijeme vijećnik SDP-a Mario Juranović ostaje na poslu u škveru.

Povjerenik Sindikata metalaca u Brodotrogiru Ivica Sorić kaže da predugo od uprave i njezinog bivšeg direktora Matea Tramontane slušaju razna obećanja, a ništa od plaća. Radnici su očajni, krediti i banke pritišću, račune trebaju plaćati, treba prehraniti djecu, a nemaju od čega. I opet se najavljuju zbrinjavanja za još pedesetak radnika. Dosadašnji radnici nisu dobili niti zakonski minimum, otpremninu kao tehnološki višak. Najavljuje se i prodaja marine, navodno su zainteresirani turski investitori.

Kako ću joj reć da varim, dok u fušu i tokarim ne čuje se više sa škverskih navoza. Nema više mladosti, radnika raznih metalskih struka i inžinjera. Velika većina radnika potražila je svoju sreću u inozemstvu, a Trogir bez škvera sve manje liči na grad. Za to vrijeme lokalni SDP i HNS obećavaju brda i doline, radna mjesta i bave se kadroviranjem. Gladni radnici Brodotrogira trebali su pokucati na vrata gradonačelnika Bilića, jer on je sigurno bio jedan od glavnih zagovornika dolaska Danka Končara u Trogir. A i zaradio je kao nadzornik škvera.

Na kraju ovoga serijala najavljujemo vam aferu o kojoj još nećemo pisati, a vezana je za aktualnu vlast u gradu Trogiru. Ostala su dva mjeseca do lokalnih izbora, polako se najavljuju kandidati za gradonačelnike i liste kandidata za gradsko vijeće. Posebno to očekujemo od dvije najveće stranke, ali i od manjih stranaka. O tome ćemo u narednim brojevima. Zdravi i veseli bili.

Anđelko Jeličić


Podjeli
Leave a Comment