Epidemiološke mjere ili iživljavanja bez ikakve logike…

Podjeli

Po ovome kako je Stožer počeo dozirati popuštanje mjera u ovoj godini ne treba isključiti već viđen scenarij po kojem će vjerojatno opet netko slavodobitno, ali sada pred lokalne izbore, proglasiti pobjedu nad koronavirusom. Jedan put je to izvrsno upalilo i netko je prošle godine i te kako dobro politički profitirao na toj velikoj „pobjedi“ nakon koje je, kao što svi znamo, uslijedio toliki broj zaraženih i umrlih da brojevi sa početka priče i „velike pobjede“ gotovo da nisu vrijedni ni spomena. Da se nekoga, pa bio to i cijeli narod,  jednom „žedne preko vode“ provoza nije neko čudo, no da ga se na isti trik u vrlo kratko vrijeme prevede i drugi puta bi već bilo veoma zabrinjavajuće. Ipak, kako je ovdje riječ o građanima Hrvatske, koji se nerijetko ponašaju kao politički mazohisti, ništa ne treba isključiti.

Mada gotovo ni jedna mjera koja se odnosila na zabranu rada škola, teretana, sportskih klubova, kafića, restorana itd. nije imala nikakvo znanstveno uporište koje bi potvrdilo opravdanost mjera koje je Stožer uvodio od početka pandemije ili pak konkretan benefit od uvođenja istih, Stožer i dalje maršira zacrtanim pravcem ignorirajući cijelo vrijeme sva upozorenja i zdravu logiku. Zdrav razum ne može objasniti zašto djeca, primjera radi, mogu slobodno ići u školu odnosno u razred koji je površinom višestruko manji od površine sportske dvorane u koju pak ne smiju. Koja je uopće logika u mjeri kojom se omogućava normalna nastava u osnovnim školama a istovremeno ne dozvoljava u srednjim školama izuzev maturantima. Koje su to uopće činjenice ili znanstveno utemeljena podloga za navedene mjere.

Koja je logika u mjeri po kojoj, primjera radi, cofe to go mogu prodavati mnogi čija djelatnost sa tom uslugom nema gotovo nikakve veze, a ne smiju oni kojima je to jedna od glavnih usluga u njihovoj djelatnosti. Koja je dakle logika u mjeri po kojoj se može bez ikakvih problema ići u školu ili vjerski objekt a da se u potpuno istom sastavu ne smije u restoran, kafić ili teretanu…. Po svemu sudeći izgleda da izuzev isključivo političke pozadine i nekog očekivanog benefita u budućnosti za sve navedene mjere ne postoji ni jedan argument koji bi uvođenje navedenih mjera opravdao sa zdravstvenog ili znanstvenog stajališta.

Bilo bi zanimljivo da nam sada netko od članova Stožera ili Vlade podastre neko suvislo objašnjenje kako to da u BiH u kojoj nema zabrane rada za teretane, klubove, kafiće i restorane imaju manje oboljelih od Hrvatske?? Ovaj puta neću spominjati neke druge države koje su relativno daleko i gotovo cijelo vrijeme bez navedenih zabrana,  ali BiH nam je tu pred nosom, dio istog prostora, uz tako očite razlike u mjerama i rezultatima. Bilo bi zanimljivo ćuti i kako naši genijalci objašnjavaju da npr. Njemačka i pored uvođenja još strožih mjera od naših ima značajan porast i zaraženih i umrlih. Logika u navedenim primjerima kao da kaže kako se virus ponaša po nekim svojim pravilima i da ga nikakve mjere ne mogu spriječiti u njegovu širenju i nestajanju,  možda samo ubrzati sa  pogrešnim mjerama!?!?

U ovom trenutku ugostiteljska branša je ostala najugroženija i doslovno pred propašću što može rezultirati da upravo oni budu prvi koji će Stožeru i Vladi iskazati neposluh. Dogodi li se mogu samo kazati….. „Eppur si muove“

U Zagrebu, 29.01.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
Leave a Comment