DA LI JE MITO UZROK ZAŠTO JE IVANI D PUKLA ŠTIKLA OD DVANAEST MILONA DOLARA ?!

Podjeli

Inina nenastanjena platforma nalazila se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule, a u subotu, 5. prosinca u nevremenu s jakim vjetrom i velikim valovima s njom je izgubljena komunikacija i navigacijski sustav, a potom i vizualni kontakt. Nekoliko dana poslije pronađena je na dnu mora.

Ivana D je proizvodna platforma koja se nalazi na plinskom polju Ivana u Sjevernom Jadranu .Ivana D je satelitska platforma koja je povezana plinovodom s centralnom platformom Ivana A. U proizvodnju je puštena 2001. godine i od tad je proizvela 837 802 675 m3 plina iz jedne bušotine. Platforma je bez posade, bez stambenog dijela, bez stabilne proizvodnje električne energije. Plin i slojna voda transportiraju se cjevovodom prema centralnoj platformi Ivana A, dok se električna energija proizvodi generatorom na pogon vjetrom (vjetrenjačom) i sunčanim ćelijama.

Proizvodna platforma Ivana D ima sljedeću namjenu: proizvodnja plina iz jedne bušotine, separaciju plina i vode, transport plina plinovodom promjera 0,168 (6 5/8 ”) do platforme Ivana A, transport procesne vode cjevovodom promjera 0,088 m (3 ½”) do platforme Ivana A .Platforma se sastoji od postolja na jednoj nozi (monopod), paluba za smještaj proizvodne opreme na tri etaže i pristana za brodove.

Unutar Eksploatacijskog polja Sjeverni Jadran nalazi se osam plinskih polja na kojima je raspoređeno 15 proizvodnih i jedna servisna (kompresorska) platforma. Većina platformi, njih devet, je tipa monopod odnosno imaju postolje s jednom nogom. Po tri platforme imaju postolja sa četiri odnosno tri noge.

Na plinskom polju Ivana postoji pet proizvodnih te jedna kompresorska platforma koja je mostom povezana s centralnom platformom Ivana A plinskog polja Ivana. Prva proizvodna platforma eksploatacijskog polja Sjeverni Jadran puštena u rad 1999. godine je platforma Ivana A. Ukupno je na polju Ivana proizvedeno 8 498 913 771 m3 plina iz 12 bušotina od 9 769 019 990 m3 utvrđenih rezervi plina. Inina plinska platforma Ivana D  sada se nalazi  na morskom dnu, a istraga bi trebala  utvrditi što je uzrok njena potonuća.

Pregledom i daljinskim upravljanom robotskom ronilicom već je  utvrđeno kako se šteta  može procijeniti na 15-ak milijuna dolara, iako će biti i veća s obzirom da nije moguća proizvodnju. Navodno je bušotina zatvorena i nije došlo do izlijevanja plina u more. Nadajmo se da je tako.

Želimir Šikonja imenovan je na poziciju Izvršnog direktora za istraživanje i proizvodnju nafte i plina na neodređeno vrijem 15.6.2020. a koji posao je ranije obavljao g. Bojan Milković protiv kojeg se vodi postupak zbog korupcije.

3.7.2020. Vrhovni sud RH ukinuo je presudu kojom je Milković oslobođen. Proces kreće ispočetka (zbog sumnji da je primio gotovo osam milijuna kuna mita).USKOK tvrdi da su g.Bojan Milković i g.Pacak od kooperanata tražili pet do deset posto od neto vrijednosti ukupno izvedenih radova. To je bio uvijte da bi uopće dobili posao. Iz optužnice proizlazi da su ljudi koji su željeli  dobiti posao  morali za to platiti mito.

Svjedok optužbe g. Elkaz  navodi kako  je  Milković u toku njihove poslovne suradnje  napredovao do glavnog izvršnog direktora u Ini, čime mu je  porastao i  utjecaj a znao je da, ako ne plati proviziju neće više dobivati poslove na platformama. Tako se i dogodilo kada više nije mogao plaćati mito izgubio je posao!!!.

Sve postaje interesantnije kada se zna kako je protiv Milkovića  u tijeku i sudski postupak zbog zloporabe svog položaja. Optužen je  da je preplatio marketinške usluge tvrtki Fimi media. Sumnja se da je taj novac izvlačen za punjenje HDZ-ovih crnih fondova zbog čega se sudi i bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu. Prema optužnici Milković je između srpnja 2005. i srpnja 2007. Fimi mediji platio oko četiri milijuna kuna , znatno više nego je trebalo .

U našoj zemlji u kojoj je  korupcija koja je toliko raširena da zahvaća sve sektore društva .Korupcija je kod nas  toliko sveobuhvatna ,duboko ukopana u čitavom društvu. Takvo stanje u našem društvu je za  građane koji djeluju za  javnu korist demoralizirajuće. Prema mnogim istraživanjima lijepa naša je jako visoko pozicionirana  po koruptivnosti. Iako znamo da je korupcija  patološka pojava, nemoralna, štetna i disfunkcionalna . Ona nije samo  moralno štetna  već jedan od uzroka neučinkovitosti države. U ozračju u kojem su građene platforme koje ukazuje na obavljanja javne dužnosti radi osobne , (ili  interesne grupe) koristi, ona je kršenje normi radi ostvarenja osobnog interesa. To uključuje djelatnosti kao što su podmićivanje (primanje novca ili druge beneficije čime se utječe na odluku o dodjeli posla npr.),te zloupotreba položaja za osobnu korist (ilegalno korištenje javnog dobra, usluge ili druge vrste nagrada).U tom ozračju gospodin koji je osumnjičen za ta teška kaznena djela cijelo vrijem  nesmetano obavlja posao na istom radnom mjestu sve do 15.6.2020. a potom prelazi u savjetodavnu službu u istom odjeljenju ,nekako mi to liči kao da je novi direktor postavljen silom prilika i da mu je namijenjena formalna ( poslušnička )funkcija a pravi šef iz sjene je i dalje stari direktor.

U takvom ozračju ,što to mislite što je utjecalo na pucanje Ivanine štikle ? Što mislite koliko su sigurne ostale platforme ? Većina platformi ima ljudsku posadu! Ivanina D nas je koštala 12milijuna dolara , a koliko koštaju ljudski životi ?!

Koliko možemo vjerovati da su platforme sigurne kada znamo da je glavni i odgovorni čovjek za njihovu izgradnju pod sudskim postupcima za zloporabu položaja ,ovlasti i primanje mita koji direktno utječu na cijenu i kvalitetu izgradnje platformi .Da li možemo vjerovati da će istraga o uzroku potonuća biti istinita ? Da li će se izvršiti ,ukoliko je to moguće ,inspekcija izvedbe ostalih platformi ?Sama činjenica da je Ivana D potonula u vremenskim  uvjetima koje svakako morala izdržati već ukazuje na ozbiljne uzroke .

U takvim „mitološkim „ aranžmanima raste vrijednost ugovora za visinu mita i troškove pranja novca, a također popušta kontrola kvalitete izvršenog rada ili usluge obzirom da je cijeli ugovor podređen osobnoj koristi a „legalni poslovi „ su samo paravan i podloga za pljačku.

U lijepoj našoj se mnogo toga stavlja „pod tepih“ a ova korona situacija je idealna zavjesa i izgovor da se nagomilani problemi u društvu ne rješavaju pa tako i INA i Ivana D , i korupcija .

I na kraju:  “Korupcija, kao i politička i ideološka manipulacija u osnovi su suprotne istini: one napadaju same temelje društvene harmonije i umanjuju mogućnost smirenih društvenih odnosa” (Ivan Pavao II, 01.01.1997)

 

Nada Ećim Innocente

14.12.2020.


Podjeli
Leave a Comment