JE LI HERA PONIŠTILA NATJEČAJ ZA ZBOG HEP Plina A SVE ZBOG SUKOBA INTERESA ČLANICE UPRAVNOG VIJEĆA ALENKE KINDERMAN LONČAREVIĆ?!

Podjeli

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) 24. 4. 2024.  je donijela odluku na Upravnom vijeću kojom se poništava postupak za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom.

Natječaj je poništen na dan kad se trebala biti donesena odluka tko će 650.000 kućanstava prodavati plin u javnoj usluzi. (https://www.hera.hr/hr/html/index.html ).

Zanimljivo da se ovo događa sada ako znamo krenemo da prema odredbi zakona o regulaciji energetske djelatnosti (“NN 68/18) članak 8.  kaže da je (1) Osnivač Agencije je Republika Hrvatska, i (2) Agencija za svoj rad odgovara Hrvatskom SABORU.

Razlog navjerojatnije leži u činjenici da se dogodio potencijalni sukob interesa od strane članice upravnog Vijeća HERA-e Alenke Kinderman Lončarević??

O tome je već pisao Nacional – https://www.nacional.hr/sef-hep-a-lobirao-da-se-u-upravno-vijece-hera-e-postavi-supruga-njegova-bliskog-suradnika/

Poznato je da je suprug dužnosnice g. Damir Lončarević, trenutačno direktor Sektora za pravne poslove HEP-a. A bio je i član Nadzornih odbora trgovačkih društava HEP-Plin d.o.o., HEP-Proizvodnja d.o.o., HEP-Opskrba d.o.o., HEP-Trgovina d.o.o. i HEP-Telekomunikacije d.o.o. i HEP-Upravljanje imovinom d.o.o. u kojem suprug dužnosnice obnašao funkciju predsjednika Nadzornog odbora.

Prema odluci  Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa br. P-131-2 od  21. listopada 2022., Povjerenstvo upućuje dužnosnicu (Alenke Kinderman Lončarević), koja je i obveznica u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine“, broj 143/21.), da je sukladno odredbama članka 9. navedenoga Zakona, ako se pojave okolnosti koje se mogu definirati kao potencijalni sukob interesa, dužna deklarirati ga na odgovarajući način i razriješiti tako da zaštiti javni interes.

Dužnosnica (Alenke Kinderman Lončarević) je isto tako dužna, izuzeti se od donošenja odluka odnosno sudjelovanja u donošenju odluka i sklapanju ugovora koji utječu na njegov vlastiti poslovni interes ili poslovni interes s njim povezanih osoba ili poslodavaca kod kojih je bio u radnom odnosu u posljednje dvije godine prije stupanja na dužnost.

Poništavanje natječaja će se negativno odraziti na povjerenje među sudionicima u plinskom sektoru, a potencijalno je i politički osjetljivo u trenutku kada se formira Vlada nakon izbora.

Pitamo se:

Zašto je regulator poništio natječaj, koji je, navodno, uredno proveden u dva koraka, bez primjedaba i dvojbi te što će HERA sada napraviti?

Koja je uloga ministra gospodarstva ali i državnog tajnika za energetiku u ovom najblaže rečeno, čudnom događaju? Pogotovo kad znamo da se čeka formiranje novog saziva Sabora RH.

Anđelko Jeličić

 


Podjeli
Leave a Comment