ZAJEDNICA UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA POLICIJE REPUBLIKE HRVATSKE

Podjeli

Ne dopuštamo nikakve podjele hrvatskog naroda, prvenstveno hrvatskih branitelja?!

Dužnost nam je danas istupiti jer ni tri dana prije Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ne prestaju podjele i tenzije koje nam nameće gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Zadnjih 20 dana, uoči nadolazećeg svetog dana za naš hrvatski narod i Domovinu, uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, svjedočimo gotovo nestvarnim izjavama i prijetnjama koje su u potpunosti iz središta pozornosti maknule žrtvu Vukovara.

Proteklih dana u medijima nismo vidjeli ništa što bi naše mlade educiralo o patnji koju su Hrvati proživjeli u Vukovaru! Nismo čuli ništa o herojskoj obrani Grada i posljedicama Domovinskog rata, nismo čuli ništa o našim nestalima. Ne govori se o životu, budućnosti i perspektivi Vukovara nego slušamo samo o podjelama, tenzijama i prijetnjama.

To je sramota svih onih koji ove podjele potenciraju i provode ih u djelo. Smatramo kako je sve to sramotan odnos prema žrtvi Vukovara i prema hrvatskim braniteljima.

Ovakav sramotan način podjele našeg društva ne vodi apsolutno nigdje. Niti nakon 32 godine od tragedije koju su velikosrpski predatori prouzročili Hrvatima i Vukovaru pojedinci si uzimaju za pravo dirati u otvorene rane i dijeliti Hrvate kao da im je to sugerirano od najvećih hrvatskih neprijatelja.

Do sada smo šutjeli jer smo mislili kako će sve ovo prestati i kako ćemo dostojno i u zajedništvu svi u subotu biti u Vukovaru, ali kako se Dan sjećanja približava tako podjele rastu i ne možemo dopustiti nikome da svojata žrtvu, da svojata Vukovar koji je simbol Domovinskog rata. Ne možemo dopustiti kako netko Vukovaru ne dopušta gledati u budućnost već ga stalno vraća u bolnu prošlost i to samo po potrebi za svoje dnevno-političke obračune sa svojim političkim protivnicima.

Sramotne prijetnje o trganju plakata na kojem su prikazani ljudi koji s ponosom i tugom kroče u Koloni sjećanja pored svih zastava postrojbi pobjedničke Hrvatske vojske i Policije, među kojima je i ona naše braće iz HOS-a, stvaraju nam izuzetno gorak osjećaj i jednostavno ne možemo vjerovati kako itko tko želi dobro Hrvatskoj može postupati na ovakav način.

Ratovali smo, bivali ranjavani i ginuli smo za institucije naše slobodne i suverene hrvatske Domovine, a danas u Vukovaru koji je podnio jednu od najvećih žrtava upravo u toj borbi, gledamo pokušaje nekakvih revolucija, rušenja i nepoštivanja institucija, te međustranačkih obračuna.

Pozivamo sve relevantne čimbenike i aktere ovih ružnih događanja neka odmah prestanu s podjelama i neka se ne ponašaju kao rušitelji demokracije koju smo mi gradili i za koju smo mi bili spremni dati živote. Pozivamo sve da umjesto svojih sitnih stranačkih i političkih interesa stave žrtve na prvo mjesto.

Vukovar ovo nije zaslužio! Vukovar nije zaslužio da iz simbola ponosa, otpora velikosprskoj agresiji, prkosa i svega hrvatskog, danas postaje simbol podjela hrvatskog naroda, a poglavito hrvatskih branitelja!

Vukovar nikako nije zaslužio da ga bilo tko koristi za svoju političku kampanju i da na žrtvama ostvaruje svoje uskogrudne političke interese.

Vukovar je uistinu zaslužio da ovih dana zajedno u tišini odamo počast svim žrtvama Domovinskog rata i na to pozivamo sve! Posebno pozivamo mlade ljude koji svoje uzore ne trebaju tražiti u političarima nego upravo u onima koji su svoje živote ostavili diljem Hrvatske i koji nisu dijelili hrvatski narod već su ga spajali.

Domovini vjerni!

U Sisku, 15.11.2023.g.

Predsjednik ZUHBDRP RH,

MARIJAN SMERNIĆ


Podjeli
Leave a Comment