Kome još trebaju živi hrvatski branitelji?

Podjeli

Nakon što su izašli iz tiska neki (novi) udžbenici iz povijest (konkretno za četvrti razred gimnazije, Alfa, 2021.) živi hrvatski branitelji još mogu samo pjevati zajedno s glazbenim sastavom Baruni:

„Bio sam hrvatski ratnik/Sada sam samo patnik/Godine sjećanja brišu/i novu povijest pišu./ Jednom smo čekali novu/Daleko u snježnom rovu/Od dobrih želja i nada/ Pogledaj, gdje sam sada/ Kome još trebam ja/Sjena od čovjeka/Leđa mi okreću svi/Hej, moja ljubavi/U mojoj duši je zima/Za sto života je ima/Da sam bar pao s njima/S mojim ratnicima/Kome još trebam ja….“

Naime, ako je suditi po tom udžbeniku (u potpisu su šest autora, među kojima i Ante Nazor) učenici gimnazije učit će da su hrvatsku državu stvorili isključivo mrtvi hrvatski branitelji i jedan još živ! A taj koji je još živ i koji je u rubrici „Oni su stvarali povijest“ i koji je dobio nekoliko redaka više i od samog prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana je legendarni ratni zapovjednik, umirovljeni general HV – Ante Gotovina. (Svaka čast!).

Dakle, u toj brošuri među onima koji su, kako autori navode, „stvarali povijest“, kroz relativno kratke životopise učenici će učiti da su suvremenu, slobodnu i samostalnu hrvatsku državu stvorili ovi (nažalost) stradali Junaci: Josip Jović (1969.-1991.), Andrija Matijaš Pauk (1947.-1995.), Mile Blažević Čađo (1955.-1991.), Damir Tomljanović – Gavran (1968.-1994.), Blago Zadro (1944.-1991.), Marko Babić (1965.-2007.), Vlado Gotovac (1930.-2000.), Rudolf  Perišin (1958.-1995.), Gojko Šušak (1945.-1998., i naravno tu je desetak redaka i o dr. Franji Tuđmanu (1922.-1999.). (Inače, Gotovcu i Šušku jedino nisu objavili fotografiju!?).

A kad pišu o Tuđmanu (str. 247.) onda se spominje (opisuje) njegova partizanska prošlost, a završava s rečenicom- „Nakon pobjede HDZ- a 1990. na izborima izabran je za predsjednika Hrvatske.“!?

Zanimljivo je također da i Stipu  Šuvara (sic!) obrađuju u rubrici “Oni su stvarali povijest“ te da je ova komunjara dobila  gotovo isti prostor kao i Tuđman! Bože, pomozi!

Od tv serija i filmova na temu Domovinskog rata, gimnazijalcima se preporuča da (jedino) pogledaju i raspravljaju o kontraverznoj tv seriji „Nestali“, dok recimo o izvrsnim domoljubnim i ratnim  filmovima  poput „Broj 55“, koji je svojedobno na Pulskom filmskom festivalu pokupio sve nagrade i priznanja- nema ni riječi!

Mladen Pavković


Podjeli
Leave a Comment