Dopis – problematike hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji….

Podjeli

Poštovani,

˝Sindikat Hrvatskih Veterana˝ Zadar (skraćeno SHVZ) upućuje Vam dopis problematike hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na sporost, nestručnost i nekompetentnost lokalne i državne birokracije u rješavanju njihovih prava koja ih Zakonom pripadaju. Zabrinjava nas statistika sve veće stigmatizacije i diskriminacije hrvatskih branitelja koji ni nakon više od 25-ak godina od DR-a nisu uspjeli riješiti svoj status.

S poštovanjem,

 

povj. SPHBZ-a

Matjaž-Mate Debeljak HRVI

s rukovodstvom

˝SINDIKAT HRVATSKIH VETERANA˝ ZADAR

Ministarstvo hrvatskih branitelja

n/r ministara Tomo Medveda

Trg Nevenke Topalušić 1

10000 Zagreb

ministar@branitelji.hr

ministarstvo@branitelji.hr

Poštovani ministar Medved,

s obzirom na cjelokupnu situaciju i smjer u kojem Hrvatska ide sa vladom u kojoj i Vi osobno participirate prisiljeni smo obratiti se naslovu i ukazati Vam na nedosljednost vašeg stava i odnosa na koji se odnosite prema braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Ovih dana obilježavala se godišnjica pogibije legendarnog i nikad prežaljenog generala Blage Zadra, pukovnika Alfreda Hilla i svih ostalih viteza koji su položili svoj život na Oltar Domovine u herojskom gradu Vukovaru za vrijeme okupacije vaših današnjih aboliranih koalicijskih partnera u vladi.

Žalosti nas činjenica da vi kao ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik vlade RH niste našli za shodno biti nazočni na tom događaju. U ime Vlade RH poslali ste svog državnog tajnika da položi vijenac dok Vi i ostatak Hrvatske vlade niste našli za shodno doći na spomen mjesto pokloniti se na Trpinjsku cestu, ni na Memorijalno groblje žrtava iz DR-a Vukovar te osobno položiti vijenac i zapaliti svijeću na grobove naših heroja. Ako ništa drugo, u opisu posla koji obnašate, dužnost Vam je bila prisustvovati tom obilježavanju, a ne poslati treće razrednog djelatnika vlade da umjesto Vas odradi posao. Vaš neodlazak u herojski grad Vukovar ne može se pravdati činjenicom kojom ste odgovorili novinaru ispred Banskih dvora, neka izbroji koliko puta do sad ste bili nazočni. Vi ste bili dužni otići kao ministar HB-a i potpredsjednik vlade RH, htjeli to priznati ili ne, sviđalo se vama ili ne!

Samo tom činjenicom zabili ste nož u naša leđa po ne znam koji put u davanju većeg poštovanja i značaja takozvanom ˝srpskom blagoslovu doma˝ u Vukovaru, jer svojim neodlaskom dali ste blagoslov da na tom derneku bude prisutna potpredsjednica vlade Anja Šimpraga. Tim činom vlada RH osobno sudjeluje na skupu gdje je nazočan patrijarh Porfirije što je poseban skandal, sramota, prevara i čin veleizdaje prema svim žrtvama DR-a. Patrijarh Portfirij izaziva osudu diljem cijele Europske unije zbog djelovanja na osnovama srpskog ekstremističkog nacionalizma te protivno osnovnim kršćanskim vrijednostima, samo ne u vašim očima kao i djelima koje provodite.

Gledajući dio izlaganja premijera o cjelokupnom stanju RH, hvalospjevima samoga sebe i svojih navodno velikih postignuća u svim resorima ministarstva te realizaciji istih u Hrvatskom Državnom Saboru na kojem ste bili i Vi prisutni shvatili smo da ste veliki narcisoidni egoisti koji u stvarnosti ne vidite dalje od svog nosa. Ne želite pogledati istini u oči, ne prihvaćate nikakve kritike koja Vam dolazi od strane saborske oporbe, hrvatskih građana, na postavljena pitanja novinara ponašate se bahato, nadmoćno, osorno i krajnje neprimjereno, a izjave i odgovori koje upućujete svim svojim neistomišljenicima su za svaku osudi i prezir.

Na izlaganje saborskog zastupnika gospodina Penave, gradonačelnika herojskog grada Vukovara kao i na izlaganje gospodina Stipe Mlinarić Ćipu u kojem su Vam podastrli sve moguće relavantne dokaze vašeg neuspjeha, nesposobnosti, korupcije i štetno izdajničkog odnosa sa vašim abolirano koalicijskim partnerima radili ste grimase koje se ne bi postidjeli ni najveći svjetski diktatori ovog i prošlog stoljeća. Zabrinjavajuća istina je koliko mržnje, netrpeljivosti i ljudske niskosti ste pokazali u tom kratkom televizijskom prijenosu.

Očito ne shvaćate da Hrvatska država nije Vaša djedovina, ostavština sa kojom možete kako želite i hoćete, niti su građani vaši robovi prema kojima ćete se odnositi bahato, drsko, divlje, necivilizirano, a ujedno očekivati da vam služe kao dvorske lude kao što to obično rade vaši žetoni u saborskim klupama radi svojih mizernih privilegija i povlastica.

Prošla je famozna sedmica dana od članka u Dubrovačkom vjesniku pod nazivom: ˝Je li ovo prvi slučaj u Hrvatskoj?˝ Liječnica ga prijavila, pa je branitelj iz Metkovića ostao bez vozačke! Kao ministar HB-a i potpredsjednik vlade RH dužni ste po zakonu štititi i stati u obranu svih branitelja, a ne samo onih koji su Vama bliski i partijski poslušni.

Jasno nam je da u posljednjih 25 godina sve hrvatske vlade boluju od sinkope ali u ovih šest godina vašeg mandata kao ministra HB-a i vlade u cjelini, ova bolest je poprimila zabrinjavajući fenomen kronične dijagnoze! Svi znamo da je sinkopa stanje gdje se negira realnost, okreću se glave, teško je priznati poraz, neznanje, glupost, taštinu i strah. Lakše je iskaliti unutarnji bijes i sve nabrojano prikačiti drugom na leđa. Takve osobe ne shvaćaju ljude oko sebe kad im ukazuju na srž problema iako su svjesni da dolazi  vrijeme kad će biti  prokazani, gonjeni od ruke pravde dok ih njihovi prijatelji, rodbina i susjedi već sad promatraju sa prijezirom i gnušanjem.

Mean stream mediji, razne kvazi udruge, Vi i oni bliski vama u vlasti, govore narodu da zaborave prošlost i okrenu se budućnosti. Ove riječi su davno u prošlosti napisane ali iz njih se ništa nije naučilo. Teško onom tko zaboravlja svoju prošlost, jer narod koji negira svoju prošlost i povijest neće i ne može imati budućnost.

Nažalost, ni Vi osobno kao ministar HB-a niste sposobni donijeti kvalitetan zakon za branitelje, a trenutni Zakon koji je na snazi i njegovo djelovanje svodi se na vraćanje usluga politici sklonim udrugama iz predizbornih vremena kao i rješavanju pojedinačnih slučajeva branitelja. Pa tako imamo slučaj da u Ustavu RH postoji samo jedan članak gdje se branitelji spominju i to u svojstvu socijalne kategorije. Više nego sramotno, porazno i skandalozno.

Stoga nas ne čudi Zakon za koji ste i Vi osobno glasali, a koji se odnosi na ˝Izmjene Zakona o prometu˝ prema kojem su liječnici obiteljske medicine obvezni policiji prijaviti pacijente koji zbog terapije ne bi smjeli upravljati vozilima.

Ovim putem javno Vam postavljamo slijedeća pitanja:

–           gdje su kontra mjere u slučaju kad branitelju oduzmu vozačku dozvolu?

–           jeste li osigurali adekvatan prijevoz za svakog od njih?

–           jeste li osigurali vozača?

–           gdje su mjere za obavljanje daljnjih liječničkih kontrola i pretraga koje mora obaviti?

–           odlaska u Poštu,

–           dućan,

–           ljekarnu i sve ostale relacije koje se moraju obilaziti?

–           gdje su mjere ublažavanja inflacijske krize?

–           gdje su mjere za povećanje mirovina i invalidnina?

–           gdje su mjere za jednokratnu nepovratnu financijsku pomoć nezaposlenim?

–           mjere oko zdravstvene usluge?, itd.

Što ste poduzeli ili učinili zbog nezadovoljstva branitelja naspram institucija koje ne rade svoj posao ili pak namjerno krše te izbjegavaju odgovornost u promjeni i provedbi poštivanja Zakonskih prava, između kojih je nažalost i resor na kojem ste čelu.

Donosimo djelomični popis problema:

–           nesređena vojna arhiva,

–           liječnička arhiva koja nije predviđena za objedinjenje na jednom mjestu,

–           dokaz sudjelovanja u DR-u,

–           status Dragovoljca koji je uvjetovan sa najmanje 100 dana sudjelovanja u DR-u,

–           vještačenje i procjena invaliditeta za ostvarenje statusa HRVI-a,

–           nezaposlenost branitelja,

–           naknada za istu,

–           pravo za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu,

–           starosnu mirovinu,

–           mirovinu po statusu HRVI-a,

–           niz kategorija različitih iznosa mirovina i uvjeta za ostvarenje istih,

–           problemi zdravstvene skrbi,

–           liječničkih pregleda,

–           oslobođenja od participacije,

–           doplate u ljekarni za iste,

–           duge liste čekanja,

–           nemogućnost sanitetskog prijevoza,

–           bolnice koje bi bile namijenjene prvenstveno braniteljima i njihovim obiteljima,

–           pobol i velika smrtnost branitelja,

–           rješavanje to jest nerješavanje stambenog pitanja,

–           smještaj u domove za bolesne i nemoćne,

–           dugi sudski postupci,

–           naplata ratne odštete logorašima,

–           ovrhe,

–           deložacije,

–           sudski progon koji se događa na dnevnoj razini.

Ništa od navedenog nije sređeno, nikakve mjere nisu donesene, a one koje jesu, državne institucije ne poštuju. Još se prisjećamo vašeg ˝Hvalospjeva˝ kad je novi Zakon ugledao svjetlo dana jer tada ste izjavili, citiramo: ˝Objedinili smo sva prava u jedan Zakon˝!!!!!

Pitamo vas, imate li bar ˝Zrno srama˝! Gdje su vam rezultati? Gdje su Vam sva navedena prava objedinjena u Ustavu RH? Šte ste učinili osim što ste nas, našu djecu i buduće naraštaje stoljećima unaprijed zadužili i stavili u robovlasničke okove?

Zbog kojeg razloga hrvatski građani nemaju pravo uvid u popis: 

–           branitelja i braniteljica koji su sudjelovali u DR-u,

–           Dragovoljaca DR-a,

–           ranjenih u DR-u,

–           ozlijeđenih u DR-u,

–           koji su oboljeli za vrijeme DR-a i nakon njega,

–           dezertera,

–           ratnih profitera,

–           aboliranih agresora,

–           kao i agresora koji su nakon rata pobjegli iz Hrvatske.

 

Dok je s druge strane popis HDZ-a i njihovih afera koje ste počinili svom narodu i državi sve duži i duži. Šteta samo u nekim od nabrojenih afera premašila je 2 milijarde i 485 milijuna kuna. Zadnja u nizu od 1 milijarde kuna je afera u Ini. Imamo višemilijunske iznose u aferama kao što su: vjetroelektrana, afera Janaf, afera bivšeg ministra graditeljstva, afera Softver itd.

Mogli bi tako u nedogled ali se pitamo –  čemu i kome? Svjedoci smo pokušaja trajnog, perfidnog oduzimanja prirodno stečenih ljudskih prava i sloboda. Zabranjuje se javno izražavanje i mišljenje, sloboda odlučivanja o vlastitom zdravlju kao i načelo jednakosti svih ljudi, segregacija i diskriminacija po osnovi zdravstvenog stanja ili slobodnog odabira zaštite svog zdravlja.

Imamo generalski zbor koji zastupa isključivo sebe i svoje interese te radi sve ne bi li što više napakostili branitelju zaboravljajući usput gorku istinu da su činove i privilegije dobili na smrti naše braće, našoj krvi i muci kroz koju smo tijekom DR-a prošli. Sve ono u što smo vjerovali nikad se nije ispunilo.

 

Pitanje za vas ministre: Znate li koliko branitelja još uvijek nema riješen status? Do sad nam nikad niste podastrli taj podatak. Obično vaši odgovori završavaju sa političkim frazama i pamfletima. Sve vlade do sad pa tako i sadašnja, nesposobna je zaštiti dostojanstvo ne samo hrvatskog branitelja, nego i svakog građana Hrvatske države. Svjedoci smo, da zadnjih 20 godina resor MHB-a nije pokazao ni dokazao da im je teška zdravstvena, socijalna, ekonomska i stambena situacija branitelja u fokusu rješavanja, niti imate sluha za tu vrst problematike u kojoj su se našli ne svojoj krivicom nego prije svega krivicom svih vas nadležnih.

Žalosti nas činjenica da nadležni resor MHB-a nije upoznat s takvim predmetima i da ne znaju stvarno stanje na terenu.  Kad bi se kretali među braniteljima i obilazili teren, onda bi morali znati da u Hrvatskoj danas živi preko 190 tisuća branitelja koji su bez posla, a njih 82 tisuća je bez ikakvih sredstava za dostojanstven život, još više je onih koji zbog sporosti birokracije ne mogu ostvariti svoja prava koja ih Zakonom pripadaju jer u uredima rade nekompetentne osobe lišene svake ljudskosti.

Javna poznata stvar je da ste smanjili broj sistematskih pregleda za branitelje kao i iznos financiranja istog! Stambena problematika se ne provodi, čak se ništa ne radi za građane potresom pogođenih mjesta. Još uvijek žive u kontejnerima, kuće se ne grade niti se stari objekti ruše. Rješavanje zdravstvene problematike u Vašem resoru ministre Medved kao i resoru ministra Beroša je dno dna. Ministar Beroš i njegova nesposobnost dokazuje se u reformi koju misli provesti pod nazivom ˝opći sistematski zdravstveni pregled za sve građane RH˝! Na koji način kad niste u stanju provesti sistematske ni za nas branitelje!

Pitamo Vas koji moralni dignitet, čast, ugled i dostojanstvo štitite jer iz priloženog je vidljivo da što se tiče građana RH i nas branitelja radite baš suprotno. Okrenuli ste leđa svima nama radi svojih vlastitih interesa i fotelja, a da ste pritom zaboravili da smo Vam ove privilegije omogućili upravo mi.

Kao naš ministar nemate pravo govoriti da niste znali, da niste upoznati ili pak da se nema sredstava! Pristali ste obnašati funkciju ministra HB-a stoga morate znati, biti upućeni i rješavati probleme svih nas bez obzira slagali se Vi s nama ili ne jer u konačnici plaćeni ste za taj dio posla. Niste bili odabrani na tu dužnost da idete u koaliciju s aboliranim četnicima!

Pozivamo Vas u naše prostorije ureda SHVZ-a. Spremni smo Vas dočekati, razgovarati i dokumentirano demantirati u svakom pogledu!

Možemo razgovarati o nerješavanju predmeta kao što su: obitelj Samardžić iz Solina, obitelj Golubović iz Zadra, Lorita i Branko iz Ploča, Željka Barkić iz Đurđevca, Danijela Ponoš iz Drniša, Jelka-Frane-Kruno iz Zadra, i tako redom. Trenutno imamo 65 predmeta članova kompletiranih koji potražuju svoja prava ali zbog opstrukcije svih vas ti predmeti negdje stoje u ladici, skupljajući prašinu i čekaju neka bolja vremena. Ovaj dopis poslati ćemo na sve relevantne adrese od: saborskih klubova, predsjednika Države, Sabora i Vlade te Portalu BezCenzure.

S poštovanjem,

povj. SHVZ-a

Matjaž-Mate Debeljak HRVI

s rukovodstvom

U Zadru, 20.10.2022.


Podjeli
Leave a Comment