Podjeli

Poštovani gospodine izabrani predsjedniče Republike Hrvatske,

Želim Vam skrenuti pozornost na vrlo opasne i razorne implikacije do sada u Republici Hrvatskoj nezapamćene javne izjave (tvita) predsjednika Hrvatske seljačke stranke Kreše Beljaka, prošle subote, o tomu kako Udba nije ubila dovoljno hrvatskih političkih emigranata od 1945. do 1990. godine. Tu je izjavu Krešo Beljak popratio komentarom «kako su za rat u bivšoj Jugoslaviji krivi fašisti koji su nažalost izbjegli egzekuciji jugoslavenske tajne službe UDBA-e.»

Izjava Kreše Beljaka proširila se, poput vatre u preriji, diljem Hrvatske i velikog broja zemalja na svim kontinentima svijeta, na kojima živi više od četiri milijuna hrvatskih iseljenika, i koji su dali veliki obol u stvaranju, obrani i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske od 1990. do 1995., a i u velikoj mjeri i prije tog vremena.

Izazivajuća, provokativna, neodgovorna, gadljiva, zapaljiva i prije svega politički i civilizacijski neprihvatljiva izjava predsjednika Hrvatske seljačke stranke izazvala je i izaziva veliku zabrinutost među hrvatskim iseljeništvom i hrvatskim iseljenicima te povratnicima iz političke emigracije, koji su se vratili u Hrvatsku već 1990. i stavili na raspolaganje hrvatskom narodu u obrani od velikosrpske agresije.

Kao čovjek koji je proživio i preživio vrijeme grozomornih ubojstava hrvatskih emigranata i običnih iseljenika, postavljam si opravdano pitanje: Je li normalnom čovjeku neobjašnjiva izjava predsjednika Hrvatske seljačke stranke, čiji je osnivač Stjepan Radić sam bio žrtva političkog i terorističkog atentata u Narodnoj skupštini u Beogradu 1928. najava novih političkih ubojstava u Hrvatskoj i diljem svijeta ukoliko Krešimir Beljak u budućnosti bude imao važnu ulogu u možebitnoj koalicijskoj Vladi na čelu s SDP-om? Duboko vjerujem da je tako nešto nezamislivo u današnjoj Hrvatskoj. Međutim, ljudska je povijest puna takvih i sličnih nezamislivih i strašnih razdoblja.

Poštovani gospodine Milanoviću, kao dugogodišnji politički emigrant u Australiji, koji je s velikim uspjehom radio i sudjelovao u izgradnji Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske i predstavljanje nove hrvatske države u svijetu više od dva desetljeća, i ja sam danas, nakon prijeteće izjave Kreše Beljaka, istinski zabrinut za moju sigurnost u život u Republici Hrvatskoj. U privitku Vam šaljem moj opširan životopis iz kojeg možete vidjeti ne samo da ja nisam bio nikakav fašist, nego da sam se cijeli život isključivo borio za, civilizirano, pravedno i demokratsko društvo u Republici Hrvatskoj, prije i poslije stvaranja samostalne hrvatske države.

Gospodine izbrani predsjedniče RH, Vama pišem zato što ste Vi, na temelju Vaših predizbornih obećanja da se borite «za normalnu Hrvatsku», na predsjedničkim izborima dobili povjerenje većine hrvatskih glasača i postali predsjednik Republike Hrvatske, koji će Hrvatsku predstavljati i u svijetu u idućih pet godina.

Zastrašujuća izjava Kreše Beljaka, koja bi u svakoj demokratskoj zemlji rezultirala u osudi takvog čina od strane cijelog političkog establišmenta i medija, i nedvojbeno dovela do ostavke svakog političara, pa i predsjednika države ili Vlade, mogla bi postati povod za dodatne podjele, s nesagledivim posljedicama, u ionako teško podijeljenom hrvatskom društvu. Vaša je, gospodine Milanoviću, velika odgovornost da se ne dogodi takav nepoželjan scenarij.

U tom kontekstu, i u skladu s Vašim proklamiranim programom da želite biti predsjednik normalne i civilizirane Hrvatske, Vi ste dužni osuditi neopisivo suludu i politički zapaljivu izjavu političara i predsjednika Hrvatske seljačke stranke, Kreše Beljaka, koji je tu najstariju hrvatsku demokratsku stranku odveo u društvo najtotalitarnijih političkih pokreta i stranaka u novijoj hrvatskoj povijesti. I to je jedan od do sada nezamislivih presedana.

Poštovani gospodine izabrani predsjedniče, u zaključku Vas naročito želim upozoriti na ono što Vi ionako vrlo dobro znate. Neprihvatljivu i zastrašujuću izjavu Kreše Beljaka veleposlanici stranih zemalja u Hrvatskoj prenijet će i svojim vladama. Naravno, uz popratni komentar da je Hrvatska seljačka stranka Krešimira Beljaka (ne Stjepana Radića) bila od Vas javno prihvaćena kao podupiratelj Vaše kandidature za predsjednika Republike Hrvatske.

U nadi da ćete donijeti jedino moguću odluku za Vas osobno, za Republiku Hrvatsku i hrvatski narod, primite izraze mojeg osobitog poštovanja.

mr.sc. Antun Babić
prvi glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova 1991.
generalni konzul u mirovini.
osnivač i bivši predsjednik Hrvatske demokratske seljačke stranke 1994.
predsjednik Hrvatske seljačke stranke u Australiji

Zagreb, 13. siječnja 2020.

Podjeli

You may also like